Znane i mniej znane rodzaje włoskiej pizzy

Włoska kuchnia jest znana i ceniona na całym świecie. Do dań, które bardzo mocno kojarzone są z Włochami zalicza się pizzę. Każdy włoski region ma własne receptury na pizzę. Niektóre z tych wersji tego dania są świetne znane także w Polsce. Inne zasługują na to, aby poznać je bliżej.

Pizza neapolitańska

Jest to najbardziej znana, najbardziej włoska pizza. Receptura na tę pizzę powstała w Neapolu, mieście, której jest stolicą Kampanii. Reguły przygotowania pizzy neapolitańskiej zostały bardzo ściśle określone. Jej podstawą są lokalne składniki: dojrzewające na stokach Wezuwiusza pomidory San Marzano, mozzarella di bufalla (coraz częściej jednak jest ona zastępowana mozzarellą fiordilatte czy z mleka krowiego) oraz listki bazylii. W neapolitańskich pizzeriach można zjeść również pizzę marinarę oraz pizzę z dodatkiem polnej kapusty i kiełbasy.

Znane i mniej znane rodzaje włoskiej pizzy

Pizza sycylijska

W poszczególnych częściach Sycylii przygotowywane są różne rodzaje pizzy. Tym, co je łączy jest prostokątny kształt oraz grube ciasto. W sycylijskich pizzeriach można zamówić również klasyczną okrągłą pizzę. Bez względu na kształt, sycylijska pizza zawsze składa się z anchois, pomidorów, cebuli i ziół. Od tej przygotowywanej w Neapolu różni się także innymi gatunkami sera. Na Sycylii dodatkiem do pizzy są wyraziste w smaku sery toma albo caciocavalloy.

Pizza quatro stagioni

 Jest to pizza, którą po polsku nazwać można cztery pory roku. Pizza ta podzielona jest na cztery części. Na każdej z nich układane są różne składniki, które symbolizują cztery pory roku. Zimę symbolizuje szynka prosciutto cotto, symbolem wiosny są karczochy. Lato reprezentowane są przez czarne oliwki. Pieczarki symbolizują jesień. Ilość składników używanych do przygotowania pizzy jest bardzo mała, a mimo to smakuje one wybornie. Jest to zasługa wykorzystania świeżych składników oraz dobrze przygotowanego ciasta.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz