Pizza włoska czy polska?

 

Jedną z najpopularniejszych przekąsek, szybkich dań i dań street food jest pizza. Zakopane, Warszawa czy Londyn, wszędzie dostaniemy ją w różnych odsłonach. Jak jednak jedzą ją włosi? Jak wygląda i smakuje prawdziwa włoska pizza?

Skromnie i ubogo.

Pizza włoska czy polska?To danie przeszło wiele modyfikacji i gdziekolwiek trafiła, dostawała swój lokalny koloryt, tylko czy tak zmodyfikowana, to jeszcze klasyczna włoska pizza? Zakopane, można dołożyć oscypek, Nowy York, czemu nie użyć ananasa? W większości restauracji możemy też sami komponować pizzę, dokładając taką ilość składników, jaka nam się zamarzy. Jednak klasyczna włoska pizza to maksymalnie 3 dodatkowe składniki. Chociaż obecnie gości w najlepszych restauracjach, to od starożytności do końca XIX wieku była jedzeniem dla najuboższych, a jej podstawą było najtańsze, chlebowe cisto, sos pomidorowy i kilka dodatków. Ówczesna pizza bardziej przypominała foccacie, placek z chlebowego ciasta posypany rosnącymi powszechnie ziołami, takimi jak rozmaryn, bazylia czy oregano. Czasem wzbogacano ją serem lub rybą, też relatywnie dostępnymi i tanimi składnikami.

Sos to nowinka.

W całej historii pizzy, której teraz nie wyobrażamy sobie innej niż z sosem pomidorowym lub białym, to krótki okres, ponieważ sos dodano dopiero pod koniec XIX wieku. Tak powstała słynna neapolitańska margherita, nazwana tak na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, dla której przygotował ja w takiej wersji neapolitański piekarz, podczas jej wizyty w Neapolu. Pomidory, które obecnie wydają się nieodzowną częścią pizzy, dotarły do Europy w czasie odkryć geograficznych i początkowo stanowiły danie elitarne.

Polska czy włoska?

A jaką pizzę wybrać? Na szczęście nie musimy być konserwatywni i możemy otwierać się na zaskakujące połączenia. W Polsce chętnie jemy pizzę, która jest kombinacją tradycyjnej pizzy włoskiej i tego, co stało się z nią w Ameryce, gdzie cisto stało się grubsze, a dodatki podwoiły, a nawet potroiły. Mamy też swoje unikalne połączenia, na przykład pizzę z kiełbasą i cebulą.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/zakopane-krupowki

 
 
 

0 Comments

 

You can be the first one to leave a comment.

 

Leave a Comment

 




XHTML: You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>