Pizza neapolitańska vs pizza rzymska

 

Faktem jest, że pizza to prawdziwy, kulinarny hit. Podbiła serca milionów osób na całym świecie, a moda na nią nie tylko nie przemija, lecz obejmuje nawet coraz szersze kręgi! Niewątpliwie jest to wyjątkowo pyszne danie, które wszyscy kojarzymy z Włochami i uznaje się równie powszechnie, że to właśnie Włosi przygotowują najlepsze pizze. W tej chwili istnieje wiele firm – mniejszych pizzerii i wielkich lokali, tworzących całą sieć w różnych miastach i państwach – które zajmują się właśnie szykowaniem pizzy. Niektóre mają w ofercie bardzo ciekawe warianty dodatków, tworząc zupełnie nowe smaki. Z tego zresztą powinna słynąć dobra pizzeria – że stale można tam zjeść coś dobrego i nowego, chociaż oczywiście nie zapomina się o klasykach. Istnieją jednak pewne podstawy, które każdy smakosz pizzy powinien znać. Są one bowiem powszechnie uznawane. Jedna z takich zasad dotyczy na przykład rozróżniania na pizzę neapolitańską i pizzę rzymską, które to bynajmniej nie jest związane z zastosowanymi dodatkami. Wyjaśniamy o co chodzi!

Różne grubości ciasta

Pizza neapolitańska vs pizza rzymskaJak wszyscy wiemy, niektóre pizze rozpływają się w ustach, a ich ciągnący ser trzeba rwać palcami, albo odkrawać nożem – takie są cienkie. Inne z kolei posiadają grubszą, konkretniejszą podstawę, która stanowi mocne oparcie dla różnych dodatków. Nie chodzi wcale o to, że na pizzy cieńszej nie można zbyt wiele zmieścić, bo spadnie – pizzerie wyraźnie nie dokonują takich rozróżnień, posiadając bardzo bogatą ofertę jeśli chodzi o smaki i dodatki. Chodzi tutaj po prostu o same walory smakowe – niektórzy bowiem bardziej lubią cienkie ciasto, a inni nieco grubsze, wręcz chrupiące. Podział na różne grubości ciasta nie został wynaleziony dopiero niedawno. Stąd do dziś obowiązuje nawet rozróżnienie na pizzę neapolitańską i pizzę rzymską, które różnią się właśnie grubością ciasta!

Różnice między pizzami

Pizza neapolitańska jest bardzo cienka i nie ma zaokrąglonych brzegów. Z kolei pizza rzymska jest dużo grubsza – jej ciasto ma od 1 do 2 centymetrów. Posiada również specjalnie zaokrąglone brzegi, które rumienią się przyjemnie w piecu. W Warszawie można natrafić w lokalach zarówno na pierwszy, jak i drugi typ pizzy. Zresztą, w wielu wypadkach można już wcześniej dowiedzieć się jakie gdzie są stosowane. Tym samym można udać się do lokalu, gdzie będzie podawane to, co ktoś lubi. Wystarczy wpisać w Google hasło „pizza Warszawa”, a następnie sprawdzać na stronach internetowych poszczególnych pizzerii, które są dostępne.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/

 
 
 

0 Comments

 

You can be the first one to leave a comment.

 

Leave a Comment

 




XHTML: You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>