Krok po kroku zakładamy pizzerie

 

Zapewne każdy z nas zauważył, że kuchnia włoska cieszy się wśród Polaków szczególnym zamiłowaniem. Zwłaszcza najbardziej kojarząca się z Włochami potrawa jest chętnie spożywana w polskich domach i restauracjach.

Przedmiotem, o którym piszę, jest oczywiście pizza. Sosnowiec, Poznań, Kraków, Zakopane, gdziekolwiek pojedziemy znajdziemy przynajmniej jedną doskonałą pizzerię. Wielu z nas obserwując ruch w tego typu lokalach gastronomicznych z pewnością zastanawia się, czy nie warto byłoby samodzielnie otworzyć taka restauracje.

Krok po kroku zakładamy pizzerieCóż zatem trzeba zrobić, żeby nasza pizzeria, choć miała szansę na odniesienie sukcesu? Punkt pierwszy to lokalizacja. Pizzeria jest najchętniej odwiedzana przez ludzi młodych oraz do trzydziestego i czterdziestego roku życia. Jeśli planujesz takową na osiedlu, gdzie średnia wieku lokatora znacznie przekracza pięćdziesiątkę, to raczej nie spodziewaj się tłumów w restauracji. Punkt numer dwa to obsługa oraz kuchnia. Nie zatrudniaj byle kogo. Kucharz w pizzerii nie będzie rozliczany z tego, czy potrafi przygotować kotlet schabowy, ale musi się doświadczenie w zakresie właściwego rozrabiania ciasta i odpowiedniego doboru składników do poszczególnych rodzajów pizz. Ostatecznie powinieneś posiadać, piec. Ten ma być opalany drewnem.

Teoretycznie najlepsza pizza to ta klasyczna, włoska. Niestety nie jest to takie oczywiste, ponieważ na ryku funkcjonuje wiele pizzerii serwujących jedynie wariacje na temat włoskiego pierwowzoru, a są cenione i lubiane. We włoskiej pizzy najważniejsze są składniki. Ponadto włosi w kuchni wyznają zasadę, że mniej, znaczy więcej, czyli na cieście może znaleźć się maksymalnie 5 składników + mozzarella, w dodatku łączonych w sposób klasyczny. W naszej rzeczywistości bardzo szybko spotkasz się jednak z klientami, którzy nad życie cenią sobie pizzę amerykańską. Ta znacznie się różni od klasycznego pierwowzoru. Przede wszystkim posiada więcej składników, a ser powinien z niej ściekać w rozpuszczonej formie. Amerykańska pizza jest też tłustsza i co najważniejsze w szerszym zakresie wykorzystuje mięso.

 
 
 

0 Comments

 

You can be the first one to leave a comment.

 

Leave a Comment

 




XHTML: You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>